Header Ads

Anasayfa > Beşeri Coğrafya > Nüfus ve Enerji İlişkisi

Nüfus ve Enerji İlişkisi

Nüfus mu Enerjiye Yoksa Enerji mi Nüfusa Etkilidir?
Aslında bu soruya kesin bir yanıt bulunamaz çünkü nüfus ne kadar artarsa enerji ihtiyacı o kadar artacaktır aynı şekilde enerji ne kadar artacaksa nüfus da o oranda artabilir. Ya da ikisi de birbirinden tamamen alakasız olabilir yani nüfus artar ama enerjide düşüş olabilir ya da enerji artar ama nüfusta düşüş olabilir. Bu kesin bir çizgiyle şu şunu etkiler şekilde açıklanamaz. Yine de tek tek açıklamaya çalışalım. İlk savunmayı enerjinin nüfusu artırdığını göz önüne alarak yapacağım.


  • Enerji Artarsa Nüfus Artar

Nüfus yapısı geçmişten günümüze sürekli değişmiştir bu durumu tarihe bakarak çok rahat görebiliriz. Örneğin bundan 2000 yıl önceki bir nüfuslanmada ampülden bahsetmemiz mümkün değildir. Ancak bu durum onların enerji ihtiyacının olmadığını göstermez. Şu anda kullandığımız elektrik enerjisi geçmişte ısı enerjisi olarak kullanılıyor olabilir tabi bu elektriği ısıya çevirmek anlamında değil doğrudan ısı enerjisi elde etmek anlamındadır. Bu enerjiyi barınma ihtiyaçlarında kullanıyorlardı tabi bunun yanında yemek pişirmede de kullanıyorlardı. Sonuçta ne oluyordu? Kullanabilecekleri enerji arttıkça barınma ve beslenme seviyeleri artıyordu bu da onların nüfusunun artmasını sağlıyordu. Şu anda da durum aynı; eğer kullanabileceğimiz enerji miktarı artarsa nüfusumuz da artacaktır. Nasıl mı olacak? Diyelim ki elektriksiz bir köyümüz var ve bu köyde iş kolu olarak sadece tarım mevcut. Biz bu köye elektriği götürelim ve bunun sonucunda karşımıza yeni iş kolları çıksın. Bunlar çok çeşitli olabilirler; elektrikçiden tornacıya kadar aklınıza ne gelirse. Peki bu yeni iş kolları neyi doğuracak dersiniz? Tabi iş gücü ihtiyacını doğuracak. Önceden sadece tarımda işçi bulabilmek için nüfuslanan köyümüzde artık sanayideki iş gücünü karşılamak için de nüfuslanma olacak. Bu da doğal olarak nüfusta bir artış sağlayacak. Yani enerjimiz arttıkça nüfusumuz da artıyor.


Peki enerji her arttığında nüfus da artar mı? Bu kesin olarak bilinemez ama nüfus artarsa enerji ihtiyacının artacağı kesindir. O halde nüfus artarsa enerji artar da diyebilir miyiz? Bu da kesin değildir çünkü nüfus her arttığında enerji kaynağı artacak ya da kullanılan kaynaklar arttırılacak diye bir kaide yoktur. Yine de nüfusun enerji üzerinde bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz. O halde şimdi de nüfusun enerjiyi arttırdığını savunalım.

  • Nüfus Artarsa Enerji Artar

Nüfus sürekli bir artış içindedir bununla birlikte geçmişten günümüze anlık üretilen enerji de artış içerisindedir ama bu her zaman böyle olacağı anlamına gelmez bir an enerji artmaya başlayabilir ve nüfus düşebilir ya da tam tersi olabilir ama şu an asıl meselemiz nüfusun enerjinin artışı üzerindeki etkisi. Nüfus arttıkça ihtiyaç artacaktır ve bu ihtiyacı karşılamak için enerji üretimi de artabilir. Buna nüfusun mu yoksa kaynakların mı artışı sebep olur bilinmez ama nüfus artışının bir etkisi olduğu gayet açıktır. Sonuçta nüfus artmasa ve enerji ihtiyacımız hep aynı kalsa enerji üretimi arttırmanın bir anlamı olmayacaktır. Tabi nüfus sabit kalırsa enerji ihtiyacımız hep aynı kalacak demek de ne kadar doğrudur tartışılır. Sonuçta enerji ihtiyacı deyince ilk akla gelen elektrik enerjisidir bu da nüfus sabit kalsa bile teknoloji ilerlediği için her geçen gün artmaktadır.
Peki nüfus arttıkça enerji ya da enerji ihtiyacı nasıl artar? Aslında bu sorunun cevabı çok açıktır; nüfus artar enerji daha sonra enerji ihtiyacı artar enerji ihtyiacı artınca enerji santralleri çoğalır ve santraller çoğalınca enerji de artmış olur. Bu döngü böyle sürer gider.

Şimdiye kadar hep artıştan bahsettik. Peki nüfusun ya da enerjinin sürekli bir artışı mı vardır? Eğer tarihe bakıp söylersek buna evet diyebiliriz ancak mevcut kaynaklara ve gidişata baktığımızda buna aynı cevabı vermemiz pek mümkün değildir. Nüfus uzun bir süre daha artacaktır ancak üretilen enerji, eğer yeni kaynaklar bulunmazsa ve mevcut kaynakları daha verimli kullanmak için yeni yöntemler geliştirilmezse git gide azalacaktır. Peki üretilen enerji düşerse ve nüfus artarsa ne olur?



1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.