Header Ads

Anasayfa > Fiziki Coğrafya > İklim Değişkenliği ve İklim Değişikliği Arasındaki Farklar

İklim Değişkenliği ve İklim Değişikliği Arasındaki Farklar

İklim değişkenliği, belli bir alandaki iklimde anlık hava olaylarından daha uzun süren değişiklikleri tanımlarken, iklim değişikliği terimi daha uzun bir süre boyunca, tipik olarak on yıllar veya daha uzun süre devam eden değişiklikleri ifade eder. "İklim değişikliği"nin Dünya tarihindeki herhangi bir zamana atıfta bulunabileceği genel anlamının yanı sıra, bu terim yaygın olarak şu anda sürmekte olan mevcut iklim değişikliğini tanımlamak için kullanılır. Sanayi Devrimi'nden bu yana geçen sürede iklim, küresel ısınmaya ve iklim değişikliğine neden olan insan faaliyetlerinden giderek daha fazla etkilenmiştir.


Yukarıdaki görselde de görüleceği üzere özetle; 
  • Hava durumu, saatlik ve günlük değişiklikleri,
  • İklim değişkenliği, sezonsal değişiklikleri,
  • İklim değişikliği, uzun sürelerde meydana gelen karakteristik ve kökten değişiklikleri temsil etmektedir. 

İklim değişkenliği, bir ay, bir mevsim veya bir yıl gibi daha küçük zaman dilimlerinde meydana gelen değişikliklere bakar ve iklim değişikliği, daha uzun bir zaman diliminde, tipik olarak on yıllar veya daha uzun sürede meydana gelen değişiklikleri dikkate alır.

Çok temel bir açıklama olarak iklim değişikliğinin küresel ısınma altında iklim değişkenlerinin uzun vadeli eğilimini ifade ettiğini söyleyebiliriz. Örneğin, son 50 yılda Sidney havaalanındaki maksimum günlük sıcaklığı çizerseniz, sürekli bir artış göreceksiniz. İklim değişkenliği ise iklim değişkenlerinin doğal varyasyonunu ifade eder, bu varyasyon günün saati, mevsim, gök gürültülü fırtınaların varlığı gibi doğal nedenlerden kaynaklanır. Yine bu havaalanındaki saatlik sıcaklık dağılım grafiğini çizerseniz, günün saatine ve yılın mevsimine bağlı olarak birçok değişiklik görebilirsiniz.

Blogger tarafından desteklenmektedir.