Header Ads

Anasayfa > Beşeri Coğrafya > Fiziki Coğrafya > Çin Kulesi Hava Kirliliğini Azalttı

Çin Kulesi Hava Kirliliğini Azalttı

Hava kirliliğinin hat safhaya ulaştığı ve insan sağlığını tehdit etmeye başladığı yerlerin başında gelen Çin'de yeni bir teknik kullanılmaya başlandı. Bu teknikte büyük bir kule bölgenin havasını temizlemeye çalışıyor.


Hava kirliliği denildiğinde akla ilk gelen ülke olan Çin'de, hava kirliliğini önlemek amacıyla yenilenebilir enerji ve elektrikli otomobillere yönelik çeşitli yatırım programları yürütülüyor. Uzun vadede ülkedeki hava kalitesini artırması beklenen bu programlara ek olarak Çinli bilim insanları ilginç bir yöntemi daha devreye soktu. Havayı temizlemek için dev bir hava temizleme kulesi inşa etmek için 2015 yılında başlatılan çalışma ile 100 metre uzunluğunda hava temizleme kulesi oluşturuldu. Geçtiğimiz aylarda faaliyete başlayan kuleden gelen ilk veriler ise umut verici.

Hava kalitesinde gözle görülür oranda artış 

Shaanxi eyaletinin Xian şehrinde inşa edilen hava temizleme kulesinin içinde çok sayıda filtre ve filtrelerden geçen havanın yukarı doğru hareket etmesi için güneşten güç alan ısıtma sistemleri bulunuyor. Boyutu itibariyle benzeri bulunmaya hava temizleme kulesi her gün 10 milyon metreküp havanın temizlenmesini sağlıyor. Kulenin işletilmesiyle ilgilenen Cao Junji'nin açıklamasına göre içine giren havadaki ince partiküllerin konsantrasyonunu yüzde 15 oranında düşürmeyi başaran dev kule, yaklaşık 10 kilometrekarelik alandaki hava kalitesini belirgin ölçüde artırmış durumda.

Etrafı seralarla çevrili olan kuleye gelen hava ilk olarak seralar tarafından emilip kuleye iletiliyor. Sonrasında ise güneşten elde edilen enerjiyle çalışan ısıtma mekanizmaları ve filtreler eşliğinde gökyüzüne doğru yükselerek atmosfere karışıyor. Cao Junci'nin ifadesine göre güneş ışınlarının düştüğü saatlerde ekstra enerjiye ihtiyaç duymadan çalışabilen hava temizleme kulesi, birkaç aylık test süresi boyunca istenileni vermeyi başardı. Junci ayrıca seraların üst kısmına özel cam bir kaplama ekleyerek kış aylarında da güneş ışığı emiliminin artırılmasını hedefliyor.

Araştırmacıların yanı sıra bölge halkı da hava temizleme kulesinden oldukça memnun. South China Morning Post'un bölgede yaşayan insanlarla gerçekleştirdiği röportajlara göre bölgedeki pek çok kişi kulenin ne amaçla inşa edildiğinden habersiz olsa da son birkaç ayda hava kalitesinin önemli ölçüde arttığını düşünüyor. Çinli araştırmacıların yeni hedefi ise ülkedeki birkaç şehirde 200 ve 500 metre uzunluğunda benzer kuleler inşa ederek hava kalitesini ülke çapında artırmak. Tabi şimdiki kuleden çok daha uzun olan bu kuleler için yaklaşık 30 kilometrekarelik bir sera alanı gerekiyor ancak düşük enerji ihtiyacı gibi önemli bir avantaja sahip olan kulelerin yetkili kurumlardan onay alabileceği düşünülüyor.

Yabancı Kaynak: https://cleantechnica.com/2018/01/22/chinas-really-big-air-purifier-actually-seems-work
Yerli Kaynak: Donanım Haber

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.