Header Ads

Anasayfa > Ekstra Bilim > Kripto Paralar Dünya'nın Başına Bela Olacak Çevreyi Mahvedecek

Kripto Paralar Dünya'nın Başına Bela Olacak Çevreyi Mahvedecek

Son günlerde herkes kripto paralara odaklanmış durumda ve bu işle ilgilenen kime sorarsam aldığım cevap şu "çok mükemmel bir teknoloji, insanlığa çağ atlatacak vs vs.".

Bu işin altında yatan yazılımlar gerçekten ileri teknoloji kodlar içeriyor olabilir, buna lafım yok. Ancak ortada çok bariz bir durum var: "kripto para madencileri kaynakları aşırı derecede boşa harcıyorlar". Buradaki "aşırı" kelimesi yetersiz bile kalır ancak daha ötesinde bir kelime şu an aklıma gelmedi.



Gelin bu işin detayına inelim.

Öncelikle kripto paralar üzerinden 2 türlü para kazanıldığını bilmek gerekiyor. Birinci yöntem borsada bu paraların değeri düştüğü an alınıp, değeri yükseldiği an satılmasına dayanıyor. İkinci yöntemse daha farklı. İkinci yöntemde bireyler kendi donanımlarını alıyorlar(Ekran kartları genelde daha çok kullanılıyor) ve bu donanımları uygun şekillerde birleştiriyorlar. Tabi sadece bir donanım almyorlar klasik bir bilgisayar için gereken tüm parçalar ayrı ayrı alınıyor.
Buradan da göreceğiniz gibi bu donanımların taleplerinde aşırı şekilde artış oluyor ve üretici firmalar fabrikalarında daha fazla üretime gidiyorlar. Daha fazla üretim demek daha fazla hammadde gereksinimi demek. Bahsi geçen donanımlar çevreye aşırı derecede zararlı işlemler sonrasında elde edilen hammaddelerden ve işlenmeleri sırasında korkunç seviyelerde emisyona sebep olan işlemler sonucunda üretiliyorlar. Gördüğünüz gibi ilk aşamada dahi çevreye zararı tartışılamayacak kadar büyük oluyor.

Peki bu donanımları almakla iş bitiyor mu? HAYIR!

Donanımlar alındıktan sonra bir güzel birleştiriliyor ve bunların en küçüğüne bile(6 ekran kartlı bir sistemden örnek veriyorum) 1200 WATT'lık bir güç kaynağı takılıyor. Yani bu sistem gece gündüz 1200 Watt enerjiyi şebekeden çekiyor ve santrallerde daha fazla elektrik üretilmesine sebep oluyor. Şimdi detaylı düşünmeye gerek yok. Bu elektrik en azından bizim ülkemizde neyle üretiliyor? Doğalgaz ve kömürle... Bu kaynaklar çevreye zararlı gazlar ve küller bırakan kaynaklar, kısacası fosil yakıtlar. Fosil yakıtların zaten çevrenin altını üstüne getirdiği bu dönemde böyle bir etkiyi sizce Dünya kaldırır mı? Zaten mahvettiğimiz gezegenimize bir de böyle bir darbe vurmamız doğru mudur? Karar sizlerin vicdanına kalmış.

Bu yazıyı gerçekten içim acıyarak yazdım. İnsanlar 2-3 kuruşun peşinde koşmak uğruna çevreyi hiç düşünmeden böylesine zararlı yöntemler kullanmaktan hiç çekinmiyorlar. Üstelik kazandıkları şey de tamamen sanal bir ürün. Yarın öbür gün bu işlemler bittiğinde ellerinde hiçbir şey olmayacak. Sadece çevreye verdikleri zararla hatırlarda kalacaklar. - M.Kağan ÖZBİLGE

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.