Header Ads

Anasayfa > Beşeri Coğrafya > Koronavirüs Haritası - Anlık Güncellenen Canlı Veri

Koronavirüs Haritası - Anlık Güncellenen Canlı Veri

Şu sıralar ve büyük ihtimalle 2020 yılının tamamında tüm Dünya'nın gündeminden düşmeyecek konu Coronavirüs!


Bu virüsün ne kadar tehlikeli olduğundan bahsetmeye gerek yok zaten burası da bir sağlık sayfası değil.

Virüsü coğrafi açıdan incelemek gerekiyor.

Bakıldığında bu salgına yakalanmış olanların büyük bir kısmının aynı pazardan alışveriş yaptığı, aynı yeme içme alışkanlıklarına sahip olduğu ve yakın alanlarda oturdukları görülebiliyor. Yani virüs bir yerden ortaya çıkmış ve çevreye yayılmış.


Büyük küçük fark etmeden doğal ortam canlı üzerinde etkilidir!

Gözle görebildiğimiz canlıların tamamı nasıl ki kendilerine uygun ortamlar dışında yaşayamıyor ve uygunsuz ortamlara taşındıklarında güçlerini kaybediyorlarsa aslında virüsler için de aynı şey söz konusudur sadece etkilenme oranları biraz daha farklı diyebiliriz. Bu bahsi geçen Coronavirüs de bir canlı olduğuna göre coğrafi özelliklerden etkilenmesi gayet doğal.

Öyle ki incelendiğinde hayatını kaybedecek kadar bu virüsten etkilenen topluluğun %95'i aynı bölgede yaşıyor. 

Yani virüs belirli bir alanda gücünü koruyor ve o alandaki coğrafi özelliklerden beslenebiliyor. Başka bir yazıda Wuhan'ın coğrafi durumundan bahsedebilirim ancak şimdiki yazının asıl konusu işte bu coğrafi dağılımı canlı olarak izleyebilmemizi sağlayan sistemi sizlerle paylaşmak.

Haritaya ulaşmak için bağlantıya tıklayabilirsiniz: https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.